Den Kommende Trealder
Line Henriette Hjemdal/Johan C. Løken (redaktører)
Egon Glesinger kom fra en jødisk skogeier og treindustri familie i Sentral-Europa, nærmere bestemt Cieszyn på grensen mellom våre dagers Tsjekkia, Slovakia og Polen. Hans virke og liv er i seg selv en spennende historie.
I 1930-årene var han som nybakt forstøkonom og jurist, blitt kastet ut i diplomatiet mot å sikre nazistene kontroll med europeisk skog og tømmeromsetning. Under Den andre verdenskrig mister Egon Glesinger alt, sine familie, eiendommer og bedrifter. Han klarte å flykte til USA i 1942. Der skrev han to bøker, Nazistene i tømmerlunna og like etter at Den andre verdenskrig var slutt, Den kommende trealder.
Det fascinerende ved disse bøkene er at de beskrev en verden og en økonomi som baserte seg på fornybar energi og fornybare ressurser fra skog og biomasse, ved i stor detalj ta for seg hvilket potensial menneskeheten vil finne om den brukte skogen og alle skogens ressurser på en forstandig måte.
Alt som kan lages av olje, kan lages av tre! Påstanden høres stadig oftere. Den var sentral i Egon Glesingers Den kommende trealder. Boken ble skrevet i 1945. Her gjorde Glesinger nøye rede for hvordan skogsfiber og allment biomasse kan erstatte kull og olje.
I Line Henriette Hjemdals og Johan C. Løkens versjon er Egin Glesingers tekster modernisert og sydd sammen. I tillegg kommenterer Hans Fredrik Hoen og Åsmund Svendsrud, begge professorer ved NMBU, fremtidens skogressurser. ”Ligninets gåte” mente Glesinger var nøkkelen til en uendelig tilgang på fornybar energi og fornybart industriråstoff. Gisle Løhre Johansen ved Borregaard A/S skriver om dagens ligninforskning og ligninets industrielle anvendelse.
Jon Bingen, Xenophon A/S skriver om hvordan militært forbruk, krig og konflikter gjorde det 20. århundret til det fossile og sorte karbonets tidsalder, men også hvorfor tilsvarende forhold åpner døren for det fornybare og grønne karbon i det 21. århundret.
Legg igjen en kommentar